Премиерни изпълнения на Колегиум ОСАННА в библиотека "Дора Габе" в Добрич

На 20 септември 2022 г. фоайето на библиотеката се огласи с прекрасната духовна музика на Колегиум ОСАННА. Концертът е организиран по проект на Младежко сдружение-България, Невидими пространства и форми”, с финансовата подкрепа на Министерство на културата ’22 и включва поредица от концерти в различни градове на страната.

Директорът на библиотеката Теодора Денкова представи Колегиума - един от най-ярките и интересни изпълнителски колективи в България. Програмата включваше изпълнения на произведения на композитора Георги Попов, полагащи основите на един своеобразен музикален Пантеон. Прозвучаха малки кантати за пиано и гласове по стихове на Иван Вазов - от „Епопея на забравените” – „Раковски” (с фрагмент от неговото „Символ верую”), „Левски”, „Паисий”, от „Тъгите на България” – „Лейди Странгфорд”, клавирни и цигулкови миниатюри, както и малка кантата върху един от първите анонимни поетични текстове в българската литература „Похвала за цар Симеон”.

В тази програма Колегиум ОСАННА бе в състав д-р Елица Христова - диригент, пианист, Георги Попов - композитор, баритон, създател на Колегиума, Олга Цветкова - сопран, Боряна Терзиева - мецосопран, Борис-Михаил Попов - бас, цигулар.

За идеята на проекта, талантливите музиканти споделят: „Избрахме специално библиотеките за представянето, за да привлечем аудиториите към библиотеката, като духовно средище.... Книгата не е само това, което изглежда като печатно издание, тя носи със себе си духа на автора, духа на темата и произведението. Когато човек отвори Шекспир и чете „Сън в лятна нощ“ може да долови онзи дух, който Менделсон е превърнал в прекрасна музикална форма със същото заглавие.  В стихосбирките живеят и песни, в романите и симфонични и оперни форми, така че да контактуваш с книга в присъствието на още хиляди томове, това значи да контактуваш с хиляди написани литературни, научни и всякакви други произведения, и може би с още толкова ненаписани по тях музикални форми, живописни платна, скулптури, филми и др. С изпълненията на духовна химнографска музика и музика по текстове на Вазов искаме да привлечем вниманието на аудитория от различни поколения към този библиотечен дух и скритите във всяка книга още несъздадени произведения от другите изкуства.“ 

РБ "Дора Габе"