БКО - Добрич открива новият концертен сезон на 27 септември

Новият и изключително интересен творчески сезон на Българския камерен оркестър - Добрич ще бъде официално открит на 27 септември /вторник/ от 18.30 часа в Огледалната зала "Нели Божкова". През този сезон освен наситения брой предстоящи концерти в Добрич ще гостуват вълнуващи и млади български солисти, както и утвърдени имена, които ще застанат последователно като гостуващи диригенти на камерният ансамбъл. За начало на сезона маестро Арто Чифчиян е поставил истинско предизвикателство с избора на произведението Серенада за струнен оркестър от Гюла Белижай, което не е изпълнявано досега в страната. Унгарският композитор е известен с разностранните си таланти – освен, че е бил главен инженер на Унгарските кралски държавни железници той преподава теория на музиката в Националната музикална академия, пише музикална критика, рецензии. Познат е като автор на оркестрови и камерни произведения, църковна музика и др. Творбите му са повлияни от романтизма на Шуман и Менделсон, но носят типичния унгарски стил.
Останалите произведения следващи славянската нишка в програмата на концерта са Румънски народни танци от Бела Барток и едно от най-популярните произведения на Дмитрий Шостакович - Камерна симфония в до минор оп. 110а. Всъщност тя не е оригинална композиция, а майсторска преработка за струнен оркестър на неговия Осми квартет оп. 110. Направена със специалното разрешение на Майстора през 1967 г. от  диригента  Рудолф Баршай. 
С този концерт се поставя началото на един разнообразен и интересен концертен сезон за БКО, меломаните и почитателите на стойностната музика в Добрич. До края на 2022 г. зад диригентския пулт последователно ще застанат Емил Табаков, Николета Попова, Иван Стоянов, а очаквани гостуващи солисти са Виктор Теодосиев - валдхорна, проф. Явор Конов, Мартин и Александър Зайранови, Стоян Караиванов и Теодора Занева.
Каква е историята на Струнен квартет № 8? През лятото на 1960 г. Шостакович е поканен в Дрезден да напише музика към филма на режисьора Лев Арнштам „Пет дни, пет нощи”. Сюжетът разказва за осем съветски войници, изпратени да открият в руините на града ценни картини, откраднати от нацистите. Дмитрий Дмитриевич е настанен да композира в правителствената резиденция в курорта Гориш. Преживяващ ужасната депресия, обхванала го след натиска да стане член на Комунистическата партия и развълнуван от безмисленото унищожение на историческия Дрезден през 1945 г. от британски и американски бомбардировачи, вместо филмовата партитура, за три дни той създава Осмия си квартет.
Посвещението, изписано в партитурата гласи: „В памет на жертвите на фашизма и войната”.
Не бива да забравяме склонността на Шостакович към завоалираност в изказа, в иносказателност. По свидетелствата на приятелите му не само в общуването, а и в пародийното цитиране или говорене в официозния дух на идеологическите клишета. Още повече в неговите произведения. Зад формалното посвещение на Осмия квартет, се крие друго посвещение. Осветлява го едно писмо на композитора до Исак Гликман: „Колкото и да се опитвах да започна музиката към филма, толкова не ми се отдаваше. Вместо това съчиних никому ненужен и идеологически неиздържан квартет. Мислех си, че ако изведнъж умра, едва ли някой ще напише и ще посвети на паметта ми произведение. Затова реших сам да съчиня нещо подобно. На корицата би трябвало да се напише „В памет на композитора на този квартет”.
Лайтмотив на квартета е мотивът d-s-c-h , т.е. моите инициали D.Sch. В квартета се срещат и теми от мои съчинения, а също и от революционната песен „Измъчен от тежка неволя”… За кратко преминава темата на Вагнеровия траурен марш от „Залезът на боговете”, а също и Чайковски (втората тема от първа част на Шеста симфония)… Получи се симпатична смесица. Псевдотрагедийността на този квартет е такава, че като го пишех, пролях толкова сълзи, колкото изливаш след половин дузина халби изпита бира. Когато се прибрах в къщи, два пъти се опитах да го изсвиря и отново сълзите напираха в очите ми. 
Паметта за сталиновия терор, за страха, за убитите илюзии, за собствените унижения, се излива в това проникновено автобиографично произведение. Лайтмотивът звуков монограм DSCH пронизва целия квартет.
Петте части на цикличната форма преминават една в друга без прекъсване – скръбната първа част, изпълнения с бесове танц на смъртта, ироничният валс, страховитите отривисти акорди в началото на IV част, разсичащи музикалната епитафия за жертвите (по думите на Максим, сина на Шостакович, те символизират зловещите удари по вратата, с които нахлува в нощта КГБ), траурният финал-фуга.
Билети може да се закупят в деня на концерта 27.09.2022 г. , в залата / от 16.30 ч. / на цена 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв.