Директорът на РИМ-Добрич: Предстои сканиране в град Добрич с цел откриване на нови археологически структури

       Сн. "Подиум", архив
Макар да е месец август, тази година стана така, че археологическо лято 2022 за Регионален исторически музей (РИМ) - Добрич предстои. Имаме одобрен проект за теренни археологически проучвания за Шабла на стойност 30 150 лв., но все още не е подписан договора. Това каза за медийна група „Добруджа“ директорът на РИМ-Добрич Добри Добрев.

Той уточни, че докато няма парафиран договор няма как да планират каквито и да е дейности, но е категоричен, че на късноантичната крепост Кария в Шабла ще има проучвания. По традиция този обект се проучва от РИМ-Добрич, съвместно с РИМ-Русе. Научен ръководител е д-р Боян Тотев от добричкия музей. Има заявка този път в работата на Кария да се включат и представители на университет в Будапеща, но това все още не е потвърдено, каза Добрев. Той уточни, че от 2016 г. усилията на екипа, който работи на крепостта Кария, са съсредоточени върху западната стена крепостта и тази година работата там ще продължи до изчерпване на културния пласт, обясни директорът. Според него работа на терен на този обект може да започне през втората половина на месец август.

Освен това е предвидена геофизика в рамките на град Добрич и на късноантична и средновековна крепост Палмате край село Оногур в община Тервел. Това е сканиране на пластовете за археологически структури, обясни Добрев. Геофизиката е по-добрия и по-малко струващ вариант за предварителни проучвания на по-големи площи. А при положителен резултат, за следващата година ще се търси финансиране за теренни археологически проучвания.

Базиликата на Палмате вече е почти на 100% проучена. Затова ще се сканира за нови археологически структури в района, върху които да се работи в бъдеще.

В Добрич пък ще се прави сканиране на пластовете за наличие на археологически структури на база на информация от няколко различни източника за наличие на останки от антична обществена сграда на територията на областния град. Директорът на РИМ-Добрич обясни, че екипа на музея отдавна работи активно по откриването на нов археологически обект на територията на града. Факт е, че във всички останали общини в областта има археологически обекти. Затова се надяваме тази година, благодарение на сканирането, да локализираме такъв и в Добрич, заяви Добри Добрев и уточни, че финансирането е от Община Добрич.

Тази година изтече френско-канадския договор за проучванията на крепостта Залдапа в община Крушари, каза още той. Предстои ново договаряне и евентуално преподписване. Въпреки, че там разкопките тази година вече приключиха, колегата д-р Йото Валериев с финансиране от община Крушари ще продължи проучването на една от базиликите в крепостта.  

Добрев определи като акцент в работата по археологическите обекти на територията на областта в бъдеще консервацията и реставрацията на вече разкритите структури. Важно е, защото всичко се руши и е наложително да се търсят варианти за реставрация и запазване на обектите. Рушат се например базиликите, разкрити на Залдапа и на Палмате, край Оногур, както и структурите, разкрити на Кария в Шабленско, уточни директорът на музея.  Трябва да се кандидатства за държавно финансиране. Теренната консервация, която се прави всеки сезон, е временна и недостатъчна мярка.

Археологическо лято‘2022, в цялост за област Добрич, макар и все още да не е стартирало за РИМ-Добрич, е със параметри, сходни с предходните години. Осигурено е финансиране за археологическа работа на крепостта Хоризонт в Балчик и на комплекс „Дуранкулак“ в Шабленско. Започнаха проучванията и на Калиакра, обобщи Добри Добрев.

Източник: МГ Добруджа