Реквием за Емил Чакъров

На последния концерт, който дирижира в залата на театър “Шанз-Елизе” в Париж публиката веижда един отслабнал, но все така енергичен мъж, който води уверено оркестъра.

За първи път той е уморен след изпълнението. Моли за вода, вместо обичайното шампанско.

15-минутни аплодисменти. Цветя. Покани за вечеря. 

Диригентът е сред най-желаните гости на парижкото музикално общество - семейства като Ролекс, Собар и Дьо Вил са абонирани за комапнията му.

Истински бохем, който трудно отказва светската разточителност след концерт. 

Но този път ще побърза да се прибере у дома. 

Сам. 

Той е само на 42 години и знае страшната диагноза: СПИН.

В следващите няколко дни диригентът трбява да избира между три интервюта (за сп. “Мюзик”, в. “Фигаро” и телевизиония канал Франс 2), среща в офиса на “Сони мюзик” (за нов звукозапис) или поемането на нов ангажимент с “Реквием” на Моцарт за началото на есента с Филхармонията.

Той избира партитурата на “Реквием” на любимия си композитор - Волфганх Амадеус Моцарт. 

Диригентът, който успя да “пробие” Желязната завеса през 70-те години на миналия век с таланта си, е Емил Чакъров, най-успешният и световно признат български диригент до днес.

През март 1991 година той получава партитурата на “Реквием” от офиса на своя артистичен агент - прочутият Мишел Глоц.

На 4 август същата година умира в парижка болница.*

Той е само на 43 години.

Неговият последен “Реквием” остава неизсвирен.

Българинът, който успява да обедини с възторг публиката от двете страни на Желязната завеса и да даде друг контекст на българския талант извън пределите на страната.

Историята на едно момче от Бургас, което сбъдва мечтата си да бъде част от музикалния елит на света.

Емил Чакъров се превръща в любим ученик на Херберт фон Караян. 

Само за 20 години успява да дирижира Берлинската филхармония, Бостънския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Френския национален оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Лос Анджелис, оркестрите  в Цюрих, Прага, Лениградската филхармония, Софийския фестивален оркестър,  застава на пулта на най-големите оперни театри като Ковънт гардън, Метрополитън, Ла скала.

В последните години от живота си той се връща в родината, за да създаде най-мащабното музикално събитие у нас - Новогодишния музикален фестивал в НДК.

*Емил Чакъров умира на този ден през 1991 г.

Георги Тошев