Шуменският театър организира мини кинофестивал „Без обектив“

Драматично-кукленият театър (ДКТ) “Васил Друмев” в Шумен организира мини кинофестивал „Без обектив“ от 29 август до 5 септември, съобщиха за БТА от културната институция.

Основната мисия на първия по рода си подобен форум в града е да даде възможност на младите хора от 12 до 29-годишна възраст да се докоснат до света на киното по малко по-различен начин - чрез камерата на телефон.  Фестивалът ще протече в три модула - "Теория", "Практически задачи", "Прожекции и награждаване".

През първите три фестивални дни участниците ще научат основните изисквания за създаването на филм. За тях са предвидени лекции по кинорежисура, драматургия, операторство и монтаж. 

В рамките на втория модул - на 1 и 2 септември, участниците ще имат възможност да заснемат своя филм, като приложат наученото по режисура и операторство. Ще им помагат актьорите от театъра, с които ще могат да работят, след като проведат собствен кастинг за ролите. Следващите два дни са предвидени за обработване и монтаж на филмите. 

През последния фестивален ден филмите на участниците ще бъдат представени в новооткритата кинозала към ДКТ „Васил Друмев“. След прожекциите ще се състои церемония по обявяване и награждаване на победителите, които ще се оценяват от комисия. 

Участието във фестивала е безплатно. Заявки се приемат до 23 август онлайн.