Представят преиздадения сборник с разкази „Смехът на Добруджа“ на Яни Калиакренски на пет места в областта

„Смехът на Добруджа“ е третата книга – след сборника му с разкази „Добруджанци“ (2020) и повестта му „Суша“ (2021), която се преиздава като продължение на реабилитацията – обществена и литературна – на самобитния творец Яни Калиакренски.

Изданието е с предговор от българския филолог, литературен историк, теоретик и критик доц. д-р Румяна Лебедова – директор на Филиал Силистра към Русенския университет „Ангел Кънчев“, която споделя „В „Смехът на Добруджа“ обаче Ганьо Добруджански е образ, чийто светоглед, ценностна система, характер и поведение са самобитни и го оразличават от персонажа на Алеко Константинов. Ганьо Добруджански въплъщава доминиращите тенденции на времето си, но изстрадва промените, защото от него окупаторите извличат облаги. (…) Повествованието е автентично, звучи психологически достоверно, защото авторът има непосредствени наблюдения и лични преживявания, обусловени от историческата реалност.“

За послеслов е ползван диалогичният прочит „Добруджанецът в скута на Алеко“ на литературния критик и писател проф. д-р Славчо Иванов (1939-2006) от книгата му „Пътуващи диалози“ (Български писател, 2005). В своя прочит професорът споделя: „Смехът на Добруджа“ е важен текст, тъй като с тревожния патос на Алеко неизвестният Калиакренски също пита и пита: каква е бъдността на българина, все такава неизвестна ли ще е неговата съдба на земята. Приютяването в прегръдката на Алеко обаче не утешава, а умножава въпросите на добруджанеца във времето. Ясно, с трезвия реализъм на публицист (на места обаче и с психологизъм!), каварненецът гледа към своята Добруджа само като на България. И с будно гражданско чувство. Героят на добруджанския разказвач се стреми да отстоява своето човешко и национално достойнство.“

Илюстрациите към сборника отново са творби на известния наш художник и карикатурист каварналията Lubomir Mihailov. А идеята, съставителството и издаването за пореден път са дело на Атанас Димитров – АтаДим.

Книгата е съобразена с изискванията на съвременния български правопис. Екземпляри от нея ще бъдат предоставени безвъзмездно на всички читалища в Южна Добруджа, дн. в областите Добрич и Силистра. Книгата ще бъде предоставена и на всички регионални библиотеки в страната, както бе направено през последните две години и с другите две книги на Яни Калиакренски - сборника разкази „Добруджанци“ и повестта „Суша“.

📌 12 август | петък от 18 ч. в Хамама – Каварна (Експозиция Добруджа и морето при Историческия музей). Книгата ще бъде представена под нежното звучене на китарата на Giorgos Lyratzis (https://eurostrings.eu/scholars/giorgos-lyratzis) от Гърция.

📍 13 август | събота от 19 ч. в залата на НЧ „Г. С. Раковски-1941“ в с. Камен бряг

📌 14 август | неделя от 18 ч. в Клуб на пенсионера в с. Българево

📍 15 август | понеделник от 18 ч. в Зелен образователен център - Шабла

📌 16 август | вторник от 18 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич

Книгата се издава с подкрепата на Община Каварна и на родолюбиви българи.