Пътуваща изложба „Бестиарият на Лем според Мроз”

От 21 юни 2022 г., Регионална библиотека „Дора Габе” Добрич е домакин на пътуващата изложба „Бестиарият на Лем според Мроз”, посветена на годината на Станислав Лем (1921-2006) и 100-годишнината от рождението на писателя. Изложбата се организира и предоставя от Полски институт – София.

Станислав Лем е един от най-известните полски писатели в света. Творчеството му е световен феномен и разкрива могъществото на творящия разум, на неговите постижения, отговорности и безумия. Даниел Мроз придава най-съвършената графична
      Сн. РБ "Дора Габе"
форма на героите от произведенията на Лем. За повечето почитатели на писателя илюстрациите на Мроз и текстовете на Лем са се превърнали в едно неразделно цяло.
В 20 пана, изложбата „Бестиарият на Лем според Мроз” представя резултатите от сътрудничеството между тези двама големи творци. В този бестиарий са представени еманципирани машини, малко зловещи и в същото време гротескни, старателно нарисувани от майстора на четката Мроз и съчетани с описанията им, открити в романите и разказите на майстора на словото Лем.
Витрина с произведенията на Станислав Лем от фонда на библиотеката съпътства изложбата.
Експозицията с илюстрации на Даниел Мроз към творбите на Станислав Лем се намира в Централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана от 21 юни до 14 юли 2022.