РУМЪНСКО–БЪЛГАРСКИ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ЦВЕТOВЕ И РИТМИ”

Приятели на фолклора,

Включете  се  в  РУМЪНСКО – БЪЛГАРСКИЯ  ФОЛКЛОРЕН  ФЕСТИВАЛ  „ЦВЕТOВЕ И РИТМИ”, който ще се проведе на 26-28 август 2022 година в град Тулча,  Румъния.

Организатори са: Oбщина Тулча, Ansamblul Artistic Profesionist „BALADELE  DELTEI”, Tulcea, СНЦ „Общности, традиции, култура”- Варна; Варненска туристическа компания. Директор на фестивала е Проф. Стефан Коман oт град Тулча, Румъния.

Тулча е административен център в едноименната област.  Градът е важно пристанище в делтата на река Дунав, която е най-голямата делта в Европа. Делтата на Дунав е една от най-популярните туристически дестинации в Румъния. Разположена е на територията на Северна Добруджа в Румъния. От 1991 г. делтата на Дунав е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Биосферен резерват със световно значение с площ от 4152 кв. км., мястото с най-богато разнообразие на птичи видове в света (над 300 вида), кръстопът за прелетните птици от три континента, движещи се по пет въздушни коридора. Място, където могат да се видят застрашени и редки видове, а също така и над 45 вида сладководни риби в многобройните езера и блата. Тулча се намира на 175 км северно от граничен пункт Дуранкулак.

УЧАСТНИЦИ: Участници във фолклорния фестивал са самодейни колективи от  Румъния и България. Във фестивала могат да участват танцови, певчески и инструментални фолклорни състави и групи за обработен и традиционен фолклор, духoви oркестри, без възрастови ограничения. Допускат се и придружители към участниците.

Фолклорната програма на групата да е с продължителност 10 -12 минути. Да се носят отличителни знамена и табели на колектива и държавата.

ПРОГРАМАТА на фестивала предлага:

 - участие във фестивален  концерт на открита сцена в центъра на град Тулча 

- грамоти и награди за колективите участници

Участниците във фестивала заплащат такса участие, която включва настаняване в хотел 3* или 4  в град Тулча с 2 нощувки със закуска.

ЕКСКУРЗИЯ: Възможност за екскурзия с корабче или моторна лодка в делтата на Дунав.Посещение на забележителностите на града: българската църква Св. Георги, Първото българско училище в Добруджа „ Светла България” основано 1859 г., Паметника на независимостта, Музей „Делтата на Дунав”, Музей за народно изкуство, Музей за съвременни изкуства, Къща Аврамиде, Музей история и археология, църквата Св. Никола и къщата, в която е живял Ст. Караджа. 

През XIX в. Тулча е типичен възрожденски български град и важен център на българското Възраждане.

 /Обектите с входни такси и екскурзията по делтата на Дунав са срещу допълнително заплащане./ 

По пътя към Тулча или навръщане да спрете в град Констанца – най- стария румънски град и да направите пешеходна обиколка в  историческия център на града. Забележителности: Казиното, Генуезкия фар, Аквариум, площад Овидий, Историческия музей, джамията Махмудие, Музей за народно изкуство, Къщата с лъвoвете, Дървената църква и др.  Град Констанца се намира на 50 км северно от граничен пункт Дуранкулак на брега на Черно море.   

 За контакт: 0988809442  mffetnoritmi@abv.bg    varnatourism@abv.bg

Забележка: влизането в Румъния е свободно, не се изискват документи за COVID-19. За връщащите се българи от Румъния влизането  в България също е свободно.