Изложба Плакатът на Людмил Чехларов (видео)

Недко Недев     Снимка и видео: Ангел Радилов
Тази вечер в Художествена галерия – Добрич бе открита изложбата „Плакатът“ на Людмил Чехларов. На представянето на плакатите присъстваха доцент д-р. Ненко Атанасов и директорът на Художествената галерия в Добрич Недко Недков, които представиха автора.

В края на 2021 г. галерията получи от  проф. Чехларов дарение от над 150 авторски плаката и 233 плаката в тираж, проекти за пощенски марки и запазени знаци – личен архив на автора, представящ творчеството му от 70-те години на ХХ век до наши дни. В настоящата изложба в две зали на галерията ще бъде представена голяма част от дарението.

Людмил Чехларов е роден в Добрич. Завършва Националната художествена академия, специалност „Плакат“, в курса на проф. Александър Поплилов. Започва работа като плакатист в Държавния сатиричен театър. Плакатите, които създава там в продължение на няколко десетилетия, формират неговия уникален и разпознаваем визуален стил. От 1991 г. е доцент в Националната художествена академия и преподава в специалност „Плакат и визуална комуникация“ до 1998 г., когато заема длъжността „професор“ в специалност „Рекламен дизайн“ на НХА до пенсионирането си през 2008 г. Той е сред бележитите преподаватели, които десетилетия наред определят насоките в развитието на приложната графика. Людмил Чехларов е един от влиятелните художници-плакатисти със сериозен принос при формирането на стандартите и тенденциите в сценичния плакат в България. Заедно със свои колеги е инициатор на триеналето на театралния плакат.

Изложбата е част от Нощта на музеите на 14 май 2022 г. (събота) от 09:00 до 23:00 ч.