Светлин Трендафилов - с ПЪРВА награда от международен конкурс в САЩ, поредно признание за таланта му

"Надявам се вече да получа покана за работа в Културата - крайно време е. Досега съм инвестирал сам да се случат проектите и името на градчето ни да се прочува по света. Нужно ми е препитание"

- Дни след като съобщихме за признанието на таланта ти от участие в инициативи на различни континенти, вписваш още едно изключително признание от международните творчески среди. Би ли разкрил подробности? Изненада ли те?

- Вече имам опит в Щатите след успехите си като писател преди години, а ето, че дойде време да наложа име и като художник там, след като през последния сезон спечелих и няколко художествени награди – грамоти и почетен медал за принос в сферата на живописта.

Днес съм отличен с Първо място в Международния художествен конкурс „Натюрморт” на фондацията за изкуство и хуманитарни науки „Expressions” във Вашингтон. Победител съм сред 500 участници от над 30 държави. Това е 7-та ми победа в чужбина и 22-та подред за последните години.

Картината ми е любима. Изпълнена е в техниката на акварелната живопис, във формат 50/70, създадена в края на 2020 г. Тя е плод на едномесечен труд. Бе трудна за изпълнение, заради мрачното зимно време. Акварелът не търпи промени и поправки, а при подобна сложна композиция много неща може да се объркат и адреналинът идва в повече. Но аз гледам на работния процес като умалена метафора за живота – нито да пресилваме нещата, нито да ги изпускаме от контрол, а да намерим правилния ритъм и баланс, така че в края на деня да се преборим с предизвикателството. А когато това стане, удоволствието да създадеш нещо с интелекта и сърцето си е неописуемо.

- Какво дава на твореца едно такова отличие?

- Преди всичко удовлетворение, че трудът ми е оценен подобаващо. Както и стабилна следа в творческата ми биография.

- Коя е най-голямата награда за теб?

- Присъствието на моите близки – приятели, почитатели и съмишленици, които следят през призмата на най-голямата лупа всички добри новини около мен и ме подкрепят. Именно те придават смисъл на всичко това, споделяйки радостта ми.

- Кои врати би искал да разтвориш чрез таланта и постиженията си?

- Надявам се да получа покана за официална работа в сферата на Културата – смятам, че е крайно време. На този етап за биографията, която имам,

участията и популярността ми са достатъчни.  Необходимо ми е препитание. Защото аз не получавам месечна заплата, а тъкмо напротив – сам инвестирам личните си спестявания, за да се случат тези проекти и името на градчето ни да се чува по света. А резултатите са на лице.

Вече от осем години съм на професионалната сцена (и 25 години на непрофесионалната) и през това време съм регистрирал над 1000 участия – както по света, така и на местно равнище. Никога не съм делил соловите си участия в зависимост от това, дали те са с регионален, национален или международен характер. Например последната ми солова изложба бе представена в град Шабла, последното ми литературно турне завърши в село Българево, две от най-престижните ми награди за художествена фотография получих от Балчик. Няколко поредни години концертирах на главната сцена и подгрявах звезди на музикалните фестивали в Кранево, сам бях хедлайнер на музикалните фестивали в Тюленово, многократно гостувах в у-ще „Стефан Караджа”, Каварна… а едновременно с това над 30 държави са били домакин на моето изкуство през последните години, и то на различни континенти. 

С радост оставам на разположение за всеки, който иска да се докосне до моето творчество по най-позитивния и приятелски начин.

Въпросите зададе: Анелия Иванова

Вестник Факел - Каварна ПЛЮС