Българското участие на Евровизия е днес

Подкрепете българската песен “Intention” и музикантите от Intelligent Music Project

На 10 май е първият полуфинал на конкурса Евровизия, който тази година се провежда в Торино, Италия. Както вече ви информирахме, българският представител за изданието през 2022 г. е групата Intelligent Music Project. Вторият полуфинал е на 12 май, а финалът, на който ще научим победителя, е на 14 май.

Оказва се, че България попада в Топ 2 на най-успешните държави на конкурса за последните 6 години по общ брой получени точки във финала. Преди страната ни в класацията е само Италия, която спечели конкурса през 2021 година, а след нас са още 38 държави, сред които и такива с големи музикални индустрии като Швеция, Великобритания, Германия, Испания, Франция. В класацията са взети предвид точките от финалите с българско участие от 2016. За впечатляващия резултат на България са отговорни второто място на Кристиан Костов през 2017 г. в Киев, четвъртото място на Поли Генова през 2016-а в Стокхолм, 11-ото място на Виктория в Ротердам през 2021-ва и 14-ото място на EQUINOX в Лисабон през 2018 година.

Нека припомним, че  Intelligent Music Project е създадена по идея на Милен Врабевски през 2012 г., който е продуцент и автор на цялата музика и текстовете на групата. Въпреки че по професия е лекар, д-р Врабевски има невероятни музикални идеи и талант да прави музика и да събира правилните хора.

В началото Intelligent Music Project е студийна група, включваща клавириста Иво Стефанов в ролята на звукорежисьор и музикален копродуцент, заедно с много международни рок звезди като Джон Лоутън, Джоузеф Уилямс и Саймън Филипс от "TOTO", Джон Пейн от "Ейша", Карл Сентънс от "Назарет", Боби Рондинели от "Black Sabbath" и "Rainbow", Тод Сучерман от "Styx" и много други музиканти. Милен Врабевски вече има 6 албума с групата. А съставът, който работи в момента, е заедно от 2018 г. Групата е деветчленна и в нея са едни от най-значимите български музиканти.