Преди 120 години е роден Джон Стайнбек

На 27 февруари преди 120 години е роден Джон Стайнбек, един от най-големите американски писатели на ХХ век.

От 25 февруари до 4 март 2022 г. читателите на сектор Книгозаемане могат да се запознаят с най-известните творби на Стайнбек - носител на Нобелова награда за литература през 1962 г., за своите „реалистични и творчески произведения, съчетаващи добронамерен хумор и остра социална чувствителност“. Получава награда Пулицър за „За мишките и хората“, „Гроздовете на гнева“ и „На изток от рая“.

Библиотечната витрина съдържа негови произведения на български, руски и английски език – Избрани творби, „Небесните пасбища“, „Благодатният четвъртък“, „За мишките и хората“, „Благодатният четвъртък“, „Улица Консервна“, „Гроздовете на гнева“,

„Зимата на нашето недоволство“, „Златната чаша“, „Безпътният автобус“, „Ярко сияние“, „Пътешествие с Чарли“, „Кратко царуване на Пипин IV“, „Луната залезе“, „Червеното пони“ , „Бисерът“, „Тортила Флет“, „На изток от рая“и др.

Преводачът на „На изток от рая“ Кръстан Дянков пише за романа следното : „Една велика приказка – за неукротимия човешки дух, за мъждеещата във всяка гръд изначална добрина, орисана дори на изток от рая да създава, а не да руши, да утвърждава, не да отхвърля, да разказва за безбройните крушения на човешката душа, но и за нейните триумфални победи“.

РБ "Дора Габе"