98 години от рождението на Маестро Захари Медникаров

Обществеността в Добрич днес се прекланя пред паметта на маестро Захари Медникаров /1924-2007 г./ - дългогодишен диригент на хор "Добруджански звуци" и създател на Представителния детски хор, спечелили многобройни отличия на световните сцени. Бивши хористи и дейци на културата ще положат цветя пред барелефа на музиканта по повод на 98-а годишнина от неговото рождение.

Маестро Захари Медникаров е знакова фигура в хоровото изкуство, удостоен със званията заслужил и народен артист, обявен за Музикант на годината през 2003-а, носител на Кристалната лира на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България. Диригентът е почетен гражданин на Добрич, припомнят от общината.
Детският хор, който е школа за хиляди малки певци в Добрич, печели овациите на публиката във Венецуела, Япония, страните от ОНД, Франция, Дания, Австрия, Люксембург, Белгия и редица други европейски страни. Формацията е отличена с първи награди от международния конкурс за полифонична музика в Арецо, Италия, международния хоров радиоконкурс на BBC "Нека пеят народите", от Европейския младежки музикален фестивал в Неерпелт, Белгия, и други.
Детският хор в Добрич, на чиято сграда е поставена паметната плоча на музиканта, днес носи неговото име. Международният фестивал за детски хорове "Захари Медникаров" също пази жив спомена за Маестрото.