Нова книга с избрана лирика на Иван Атанасов ще издаде Сдружението на писателите в Добрич

Сдружението на писателите в Добрич ще издаде том с избрана лирика на поета Иван Атанасов от Генерал Тошево, с подкрепа от Програмата за книгоиздаване и книгоразпространение на Общината. Книгата ще излезе в началото на 2022-а, когато се навършват 75 години от рождението на твореца и 10 години от кончината му.

Съставители на изданието са Сашо Серафимов и Валентина Добринчева. В пет раздела е представена различната поезия на Иван Атанасов – любовна, социална, философска, сатирична и посветена на родния край. В изданието ще намерят място още снимки на твореца, откъс от литературна анкета с него, правена от журналистката Мариана Иванова, послеслов от критика Драгомил Георгиев.

  
360p geselecteerd als afspeelkwaliteit

„Иван беше аристократът сред нашата писателска общност”, разказва за него Сашо Серафимов, „Той идваше като апостол, винаги с костюм, вратовръзка и мека шапка. Рецитираше драматично, като експлозия”. За жалост няма запазени аудио записи на Иван Атанасов от представянията на неговите книги, но всички го помнят с изключителните му стихотворения „Сара”, „Аз ида със дъжда”, „Самота”, „Минало”, „Пророк”, „Тайна”, „Невъзможното чудо”, „Среща”.

Атанасов има 15 книги, които вече трудно се намират, затова от Сдружението на писателите в Добрич са решили да обединят всички изключителни стихотворения на поета в ново представително издание „Избрано”, което да може да достигне до всички почитатели на лириката, включително по-младите, за да остане и пребъде творчеството на един от големите поети на България.

Източник: dnews.bg