Обявиха победителите в тазгодишния литературен конкурс "Земя на пеещите колелета"

Община Генерал Тошево отличи победителите в третото издание на Националния литературен конкурс "Земя на пеещите колелета", съобщават от там.

На първо място журито класира разказа "Конят на Гошо Костов" от софиянеца Тодор Костадинов. На второ място остана "Един живот на гара "Безвремие" на Ася Кулева от Русе.

Излъчени бяха две трети места - за "И бял, и черен" на Стефан Минчев от Бургас и "Минзухари" на Димитър Дънеков.

Журито раздаде и 4 поощрителни награди - на Светлана Ангелова от град Харманли за разказа "Градината на лястовиците", на Андрей Андреев от село Гроздьово, община Долни Чифлик за "Последният", на Румяна Вангелова от град Бургас за "Пътуване" и на Милен Нанков от град Ловеч за "Моята остригана глава с вдлъбнатина".

Награди за обещаващ млад автор получиха Николай Петков от Бургас за разказа "Гларопуле", Божидара Михалева от Хасково за "Оцеляване с привкус на щастие" и Изабел Спасова от Монтана за "Терзания с вишни".

Айше Али от село Мишевско, община Джебел, получи традиционната награда "Корени" на Община Генерал Тошево за разказа "Моето детство".

Оценяването се осъществи от 4-членно жури в състав Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, акад. Марин Кадиев, председател на Съюза на независимите писатели, Иван Гранитски, поет, белетрист и директор на издателство "Захарий Стоянов" и Панко Анчев, литературен критик и историк.

В тазгодишното издание на конкурса са участвали 38 автори от цялата страна, допълват от местната управа. Заради противоепидемичните мерки този път победителите бяха обявени онлайн и ще получат наградите си по куриер.

Всяко от отличените произведения ще бъде публикувано в общинския вестник "Добруджански глас" и в списание "Антимовски хан".

Конкурсът "Земя на пеещите колелета" е посветен на Певеца на Добруджа, Йордан Йовков, и има за цел да продължи литературната традиция на Йовковия разказ, в който действията и персонажите са вдъхновени от хуманизма, трудолюбието на добруджанеца и стремежа към красотата във всички нейни форми и проявления.