От РБ "Дора Габе" представят книгите на Здравка Евтимова

В поредица от публикации РБ "Дора Габе" ще препоръчва интересни автори и техните произведения, които можете да четете в свободното си време.
Днес от библиотеката представят Здравка Евтимова.
Здравка Евтимова е един от най-четените и търсени български писатели. Автор на разкази и романи, тя печели едни от най-престижните награди за литература в България: Националната награда "Чудомир", Наградата "Генчо Стоев", литературната награда за проза „Анна Каменова“, Националната награда „Блага Димитрова“, Наградата за роман на фонд „13 века България“ през 2015 г. и др.
През 2019г. сборникът „Юлски разкази” е най-четената книга в Столична библиотека и за пръв път от 30 години български автор е на първо място в класацията.
Тя е не само талантлив автор, но и прекрасен преводач - превела е повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, превежда произведения на български писатели на английски език, както и своите собствени творби. Разказът й „Кръв от къртица“ е включен през 2015 г. в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания, а от януари 2019 г. същият разказ е включен в учебник за преподаване знания по литература за осми клас. С творбите си печели писателски стипендии за престой в литературни колонии и семинари в Швейцария, САЩ (два пъти) и Китай. Впечатляващи са отзивите за нейните „Пернишки разкази” в китайската национална читателска мрежа „Доубан” след отпечатването им в края на 2019 г.
Нейни разкази са публикувани в литературни списания и антологии в САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Франция, Германия, Япония, Китай, Русия, Аржентина, Норвегия и др.
В нейните книги историите приличат на притчи, а философския й задълбочен поглед към обикновения човек и неговия живот са в основата на големия й успех сред читателите.