Ученици дариха на музея в Тервел ръкописни копия на страници от "Четвероевангелието"

Ученици дариха на музея в Тервел ръкописни копия на страници от "Четвероевангелието" на цар Иван Александър, съобщиха от общината в добруджанския град.
Осмокласници от СУ "Йордан Йовков" са избрали един от най-значимите български писмени паметници, включен в международния регистър на ЮНЕСКО "Паметта на света", за да представят историята на книгата. Копията, които ще останат в музейния фонд, са с калиграфски изписани букви и с илюстрации.
По време на представянето на материала за ръкописната книга Виктория и Елис подариха на музея изработени от тях копия на страници от Четвероевангелието на Цар Иван Александър. Художник на илюстрациите е Виктория, а калиграфски изписаните букви са дело на Елис.
„Диамантената сутра“ е най-старата печатна книга и е датирана от 868 г., през 1456 г. от печатарската матрица на Йоханес Гутенберг излиза първата печатна библия, „Абагар“ е първата печатна книга на новобългарски език, най- издаваната и превеждана книга в света е романът „Дон Кихот де ла Манча“ от Мигел де Сервантес. Това научиха зрителите от отбор „Печатна книга“ и още видяха клип, демонстриращ пълният процес на създаване на луксозно книжно издание, шито на ръка.
Екип „Електронна книга“ демонстрира завидна знания за софтуерните приложения и интернет платформи за създаване, редактиране и четене на електронни книги. Посочиха силните и слабите страни на новия вид информационно издание. Участниците в отбора показаха и резултати от анкета в Инстаграм, която сами са провели, с въпрос „Какви книги четете – електронни, традиционни?“, като 60% от участвалите в нея са дали гласа си за електронното издание, а 40% за традиционната книга.
Изучавайки пътя на книгата - от глинените плочки, през пергамента, хартията и електронния софтуер, учениците са направили и анкетно проучване в една от социалните мрежи.