Международният фестивал на анимационния филм „Златен кукер“ гостува в Добрич


За два дни в Добрич ще гостува пътуващият Международен фестивал на анимационния филм „Златен кукер“. Фестивалът  стартира дейността си през 2010 г. и е първият на изкуството на анимационните филми в България от новия век.
Организатори на фестивала са филмовото анимационно студио „Анимарт“ ЕООД и Българската асоциация на независимите художници и аниматори, която носи името на легендарния Пройко Пройков.
Тазгодишното десето издание на Международния фестивал на анимационния филм „Златен кукер“ се проведе в София в периода 7 – 12 май. Мотото е „Чрез изкуство и образование към един по-добър свят“. В конкурсната програма на фестивала тази година са участвали 1721 филми от 96 страни
Локацията на събитието е Градски парк „Свети Георги“ – в сградата на музея и пред сградата на музея, на открито. В сградата на музея от 10.00 часа до 18.00 часа с почивка между 14.00 и 16.00 часа на 31 май и 1 юни ще бъде прожектирана селекция от анимационни филми, подходящи за малките жители на Добрич. След което ще бъде проведен майсторски клас с художник аниматор. Това ще бъде Николай Михайлов аниматор, преподавател по 3D дизайн. Децата на Добрич ще имат възможност да се запознаят с това, как се изработва анимационен филм и анимационен герой.