С тържествен концерт в Добрич ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на маестро Захари Медникаров

С тържествен концерт в Добрич ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на маестро Захари Медникаров, създател и дългогодишен ръководител на Представителния детски хор, пожънал овациите на публиката на три континента, съобщиха от общината. Приживе именитият музикант, дирижирал повече от пет десетилетия и смесения хор "Добруджански звуци", получи приза "Почетен гражданин на Добрич". В концертната програма в зала "Добрич" на 14 април ще прозвучат произведения от руската
музикална класика.
На сградата, в която репетират двете формации, е поставен барелеф на диригента. В детския хор са пели повече от 7000 млади таланти през неговата дълга творческа история. Под диригентската палка на Медникаров малките певци печелят награди на конкурса на Би Би Си "Нека пеят народите", на международните хорови фестивали в Арецо, Италия, в Нерпелт, Белгия, и на други форуми. Музикантът извежда хор "Добруджански звуци" на сцените в Италия, Великобритания, Гърция, Унгария и редица други страни.
В памет на маестро Захари Медникаров се организира международен хоров фестивал в Добрич и черноморския комплекс "Албена", който през това лято ще събере певци в единайсетото си издание.