Представиха книгата на Ивелин Първанов „Атентаторът”Костадин Костадинов, Ивелин Първанов и Ангел Дюлгеров

Авторът подготвя нова книга за ДобруджаНовата книга на Ивелин Първанов „Атентаторът” бе представена в залата на експозиция „Археология на Добруджа” на Регионален исторически музей Добрич.

Този роман е сред рядко появяващите се на българския книжен пазар. Аз бих определил книгата като събитие, защото тя съчетава по уникален начин реалните исторически събития и художествената измислица, каза директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов.Книгата е предназначена за съвременните читатели, той е адресиран към нашия съвременник, отбеляза Ангел Дюлгеров, главен редактор на вестник “КИЛ” Варна. Романът притежава несъмнени художествени достойнства. В него историческите събития са представени от различни гледни точки, пречупени са през призмата на различни личностни позиции. Това е книга за българина, който изнася тежестта на историята върху плещите си, който я изживява, за да надживее времето си и да остане в паметта на поколенията. Същевременно това е и роман, показващ ни драматизма на историята през призмата на обикновения човек, допълни Дюлгеров.Когато започнах да пиша, разбрах, че не мога да разглеждам едно събитие изолирано от останалите, от всички процеси, свързани с освободителното движение на македонските българи, каза на представянето авторът на книгата Ивелин Първанов. Затова и започнах да правя паралели, търсейки процесите и тяхното логично обяснение – така романът стана доста по обемен от първоначалния ми замисъл,  сподели Първанов.

Авторът сподели с добричката публика, че подготвя нова книга, в която ще бъде обърнато достатъчно внимание и на Добруджанския въпрос, на Добруджа, която не е успяла да намери място в “Атентаторът”.Това бе третото представяне на романа в страната, след София и Варна.