Владина Цекова представи фотоизложбата „Камино”На 20 февруари в Художествената галерия на Добрич бе открита фотоизложба „Камино” на Владина Цекова – разказ за духовното пътуване по пътя на поклонниците до Сантяго де Компостела.

Ел Камино /път – от испански/ е един от световните културни маршрути, известен като „Пътят на Сен Жак”, чиято крайна цел е Сантяго де Компостела – столица на автономната област Галисия, в Испания. След Рим и Ерусалим, градът е третия по значение свещен град на християнството. Град на поклоничество, което започва от Средновековието и продължава и днес, когато християни от цял свят изминават пеша 800 км –вия път до гробницата на св. Яков, на чието име е наречен Сантяго де Компостела. Сен Жак е името на св. Яков на френски. Има различни легенди за това как мощите на св. Яков, първият Апостол – мъченик, брат на св. Йоан Богослов са погребани в Галисия. В Испания той е наричан Сен Жак Матамор - убиец на маврите и се тачи като покровител на страната. През 813 г. се появява звезда, която осветява, гроба му. Латинското Campus Stella - „Поле на Звездата“ става второ име на града на Св. Яков: Компостела. Около гроба на св. Яков е издигнат параклис, по-късно през вековете - различните фасади на катедралата, а около нея възниква и едноименният град Сантяго де Компостела.
Изложбата на Владина Цекова, която пеш минава поклоническия път през юли и август 2011 г. е увлекателен разказ за това духовно пътуване.
„...За мен всяко пътуване е път към свободата, към нови преживявания, към радост и щастливо усещане за това, че съм част от света, а и той от мен. ....Най- свободна и щастлива се чувствам, когато пътувам, сподели Цекова. „Камино... Камино е осеян с пилигрими от цял свят. Пеша, на велосипеди, на коне. Вървящи с кучетата си, видяхме семейство с бебе, имаше и хора инвалиди - момчета,които бяха без една ръка, един испанец с протези на краката, един сляп човек...Срещнахме хора и от най- далечни точки на света - от Япония, Корея, Америка, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка. Най- много бяха германците, французите и италианците. Руснаци не срещнахме, но от Латвия, Литва и Естония - да, от Румъния, Словения, Унгария, Полша ,Чехия, Словакия... Всички се поздравявахме с Буен Камино, всички сме приятели. Един особен мир, едно спокойствие, една уникална комуникация между хора от различни култури, с различно вероизповедание, но еднакви по дух.
... Ние сме пилигрими, ние сме лос перегринос, поклонници - хора, които са тръгнали да извървят прекрасния духовен път.

... Енергията на Камино те прави по-сетивен, по-възприемчив за много неразбираеми неща. Камино е учебник. Светлина, любов и добрини...тук някак виждах тези неща триизмерно.”
Казват, че Камино се намира под Млечния път и черпи енергия от звездните системи. Данте, Шърли Маклейн, Пауло Коельо и стотици хиляди са минавали по него.

Владина Цекова е сред малкото българи, стигнали да гробницата на св. Яков, за да получат неговата милост.
През 80-те години на миналия век Вл. Цекова е модел на модна къща “Перун”; работи и за известните тогава “Рила стил”, “Руен”. След 1989 г. е рекламен директор на „Супершоу Невада” - една от първите телевизионни шоу програми, продуцент на семейното телевизионно състезание „Фамилия топ шоу”, както и на други известни предавания.
Днес работи като експерт по връзки с обществеността в държавна институция.
Владина Цекова подготвя книга за Ел Камино, а фотоизложбата вероятно ще е източник на вдъхновение и ще породи желание и други да изминат Пътя на Сен Жак.

Фото изложбата ще бъде експонирана до края на месец март.