И Регионалният исторически музей в Добрич се включи в "Нощта на музеите"

Историческият музей в Добрич се включи в европейската инициатива "Нощ на музеите". Проявите започнаха в 17.30 часа в музея в градски парк "Св. Георги". Основен акцент в програмата бе съвместната изложба на Регионален исторически музей - Добрич и авторката на енергийни картини Пенка Нешева. В многообразие от багри и форми експозицията отправя уникално, космическо послание за здраве и хармония с природата, а културните ценности от фонда на музея ще разкрият древните езически вярвания, ритуали и практики, свързани с предпазване на човека от "лошо око" и зли сили и ирационалния му опит за обяснение на света. Пенка Нешева нарисува за по-малко от пет минути картина с карловски рози, която подари на кмета на Добрич Детелина Николова. Нешева разкри, че когато рисува, изпада в транс и не разговаря, докато не завърши платното.
В програмата бяха включени: "Работилница на открито" на възпитаници от СОУ "Климент Охридски", ателие по изобразително изкуство "Стела и Дара", музикален спектакъл на малчуганите от детска градина № 12, изпълнения на флейтистката Росица Бояджиева, дамска формация "Мистика"и арт център "Палитра" Прожектиран бе филма "Великата тайна на водата".
Целта на организаторите бе да приобщят разнородна аудитория към европейската инициатива, като по нестандартен, иновативен и атрактивен начин направят възможно усвояването на едно традиционно културно пространство.