Международният фестивал на поезията „Славянска прегръдка" гостува в Добрич

В навечерието на 24 май в град Варна бе открито шестото издание на Международния фестивал на поезията „Славянска прегръдка".
Фестивалът се утвърди като едно от най-престижните събития у нас, посветени на Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура. Организатори на събитието за град Добрич са Общината и Славянска литературна и артистична академия. В програмата, поети и артисти от 20 страни се поклониха чрез своето изкуство пред духовното дело на Св. св. Кирил и Методий, като в 17 държави академията има структури.
В град Добрич в рамките на фестивала на 26 май в Огледална зала „Нели Божкова" гостуваха: Елка Няголова - Председател на Славянска литературна и артистична академия, България, Анна Багряна – Украйна, Тетяна Винник – Украйна, Димитър Христов – България, Татяна Житкова – Латвия, Диана Буразер – Хърватска и Енерика Бияч – Хърватска.

Специален гост на изданието в Добрич бе Анатолий Викторович Щелкунов - генерален консул на Руската федерация във Варна за мандат 2005 г. - 2009 г. В срещата участваха и творци от Добрич. Матинето бе открито от зам. –кметът на Община Добрич Камелия Койчева. Председателят на Славянската литературна и артистична академия Елка Няголова представи участниците, както и някой от издадените книги от академията. По подробен преглед тя направи на уникалното издание„13 звезди в славянското небе“ , което според нея се издава за първи път в света
България е представена от двете жрици на поезията – Дора Габе и Елисавета Багряна. Русия – от Анна Ахматова и Марина Цветаева, Украйна – Леся Украинка, Сърбия – Десанка Максимович, Хърватска – Весна Парун, Полша – Халина

Пошвятовска, Беларус – Лариса Гениюш, Словакия – Людмила Подяворинска, Чехия – Иржина Хаукова, Словения – Катя Шпур, Македония – Гордана Бошнакоска. Всяка от поетесите е представена на два езика - на родния си език и на български. Така се получава една великолепна славянска полифония, включваща всъщност всички живи славянски езици.
Книгата е дело на голям международен проект. Идеята за него се роди в България, в Славянска литературна и артистична академия, сподели Елка Няголова.
Изданието е украсено с фотопортрети на именитите дами-поетеси, предизвиквали всеобщото възхищение във времето на La Belle Epoque (Бел Епок). Своеобразен съавтор на поетесите е българският художник проф. Стоимен Стоилов (носител на Хердерова награда), чиито рисунки и графики допълнително естетизират тази книга.
Договорена е вече презентацията на този артефакт в славянските столици – допълнителна възможност да се манифестират в един акорд общите ни корени, духовност и принос в общата европейска цивилизация, като се подкрепи на практика програмата на ЮНЕСКО за сближаване на културите.

На матинето в Добрич бяха приети нови членове на Славянската литературна и артистична академия - Генка Петрова и Сашо Серафимов.