Лятна младежка академия по културна анимация започва в Добрич


Избор на най-атрактивни културни обекти по проект “Черноморска програма по културна анимация: Пилотен модел за мобилизиране на общите културни характеристики за креативно управление на дестинациите в Черноморския басейн”
В навечерието на 24-ти май 2012 Висше училище „Международен колеж” и Международен институт по мениджмънт закриха он-лайн кампанията за избор на 6те най-атрактивни културни атракции, които най-добре представят българския Черноморски регион като туристическа дестинация. Крайният срок са гласуване бе удължен поради големия интерес към кампанията от страна на студентите и активна дискусия по темета във Фейсбук. Разглеждаха се културни събития в четири основни категории: обичаи и традиции; културни забележителности; културни изложения и изложения и фестивали.
Он-лайн гласуването в Интернет-сайта www.culture-animation.net включи 24 обекта на територията на Североизточен и Югоизточен райони на планиране. Тези обекти бяха определени в края на януари и началото на февруари 2012 от граждански консултативен съвет по култура, в чиито състав влязоха експерти, преподаватели, студенти, представители на бизнеса и местните власти с интереси в областта на културата и туризма. В кампанията се участваха чуждестранните студенти във Висше училище "Международен колеж" от Русия, Украйн, Литва, Турция, Испания и Португалия. Те гласуваха и предложиха обекти, които според тях най-добре представят културата на черноморския регион пред света. Българските студенти настояха в класацията да бъдат включени най-популярните фестивали за съвременна музика, които се организират в българските черноморски градове.
Гласуването в Интернет излъчи следните „победители” - Фестивал „Спирит оф Бургас” – 45 гласа, Обичай „Нестинарство” – 40 гласа, Възстановка на битката край Варна – 40 гласа, Тракийската гробница в Казанлък – 34 гласа, Каварна Рок Фест – 33 гласа, Фестивал на фолклорната носия (с.Жервана) и Фестивал „Фолклор без граници” (гр. Добрич) – по 32 гласа.
Проектът продължава с Лятна младежка академия по културна анимация в град Добрич. От 28 май до 10 юни петдесет младежи от България, Армения, Грузия, Турция и Румъния ще се обучават заедно и ще представят традиции и обичаи на страните от Черноморския регион.
Официалното откриване на лятната академия е на 28 май 2012 година, от 10.00 часа, в зала 203 на ВУ „Международен колеж”, гр. Добрич, ул. „България 3”.