Добричлии честват 24-ти май


Тържествата за Деня на славянската писменост, българската просвета и култура започнаха от 9.00 часа с празнична литургия в храм “Свети Георги”. Там отец Стоян отслужи благодарствен молебен, посветен на светите равноапостоли Кирил и Методий.
Денят на славянската писменост, българската просвета и култура продължи официално в 10.00 часа на площад “Свобода”. Официални гости на шествието бяха зам. министърът на образованието, младежта и науката Петя Евтимова, зам.кметът на Добрич Иван Колев, народните представители от ГЕРБ Румен Иванов и Ваня Донева, областният управител Желязко Желязков, общински съветници, почетни граждани. Тържествено поздравително слово за светлия празник произнесе зам.кметът на Добрич Иван Колев.
На площада ученици от добричките училища възпроизведоха ритуала за предаване на знамената на училищата от випуск 2011/2012 на випуск 2012/2013 година. Традиционното празнично шествие, което премина през централната улица на Добрич, бе водено от 100-годишна икона на светите братя Кирил и Методий. В него участваха ученици, педагози, културни дейци и студенти. 3488 ученици от Добрич носят отличителните ленти с надпис “Отличник”. Свидетелства за завършен първи клас получат 784 деца.


Празникът продължи с художествена програма на площад “Свобода” на новата естрада с участието на ансамбъл „Добруджа” и танцова студия „Добруджа”. По същото време на младежката площадка в Градския парк добричлии и гостите на града бяха поздравени от възпитаници на Сдружение „Ръка за талата”, вокалните групи „Славейче” и „Звънче”.

Богатата програма продължава от 16.00 часа на младежката площадка с концерт на Представителния духов оркестър.

Празникът ще бъде закрит с концерт от 18.30 часа на площад “Свобода” на новата естрада с участието на поп-рок индивидуални изпълнители и състави. В дните, посветени на 24 май, от 10 до 20 часа Община Добрич организира 2 празнични базара. Пред храм “Свети Георги” ще бъде организиран базар на книги и картини на добрички творци. В Градския парк от 22 до 24 май ще бъдат разположени атракционни съоръжения, лунапарк и детски кътове. Там е организиран и търговския базар.