Български камерен оркестър - Добрич свири с пианистът проф. Йовчо Крушев

                                                               Снимки: А. Радилов
Тази вечер в Огледална зала „Нели Божкова” концерт изнесе Български камерен оркестър - Добрич с диригент е Алексей Измирлиев. Гост-солист бе пианистът проф. Йовчо Крушев. В програмата бяха включени произведения на К.В.Глук - "Танц на фуриите", В.А.Моцарт - "Концерт за пиано в ла мажор" и Б.Бритън - "Вариации върху тема от Франк Бридж.
Йовчо Крушев е композитор, пианист и педагог. Роден е през 1957 г. в Попово. Завършил е Музикалната академия в 
София, където от 1987 преподава пиано и четене на партитури, а от 1998 и композиция. В творческата си биография досега има над 2000 изнесени концерта. Завършил е НМА “Панчо Владигеров” по специалностите пиано, композиция и дирижиране.
Носител е на Специалната награда на конкурса по композиция “Варало-Валсесия” в Италия (1984). През 1987 г. печели “Младежка лира” на СБМТД, а през 1999 г. – “Кристална лира”. През 2008 г. е удостоен с най-високата степен на орден “Св.Св. Кирил и Методий” – огърлие за особено значими заслуги за развитието на културата и изкуството в България.
Йовчо Крушев е бил солист на всички български симфонични оркестри под палката на български и чужди диригенти, музицирал е в ансамбъл с редица наши известни инструменталисти. От 1986 г. започва активната му международна концертна дейност. Гастролирал е в 30 страни от Европа, Азия, Африка, свирил е на много фестивали в България и по света, води майсторски класове, участва в международни журита, прави записи за БНР.
От 1987 г. започва и преподавателската му дейност, в момента е професор и преподава пиано, композиция и четене и свирене на партитури, а в периода 2002 – 2008 г. е бил заместник ректор на НМА “Панчо Владигеров”. Много от студентите на проф. Крушев са носители на награди от наши и международни конкурси и вече се реализират като изявени творци и педагози в България, Европа и Америка. От 90-те години търсенията му в педагогическата работа са насочени и към съчетаването на западноевропейската академична традиция със знанията и опита на Изтока. Той реализира серия концерти “Музика и У-шу”. 
От 1984 г. Йовчо Крушев е член на Съюза на българските композитори. Творчеството му включва: симфония, концерти за пиано, за цигулка и виолончело, хорови, камерни и клавирни творби, театрална музика. Много от произведенията му са издадени и записани в БНР, изпълнявани са в България и в чужбина – Италия, Япония, Гърция, Германия, Кипър, Турция, Унгария, Русия. Някои от тях са включени в процеса на обучение на инструменталисти и хорови диригенти в Музикалната академия или са задължителни пиеси на конкурси за млади инструменталисти у нас и по света.