Регионална библиотека „Дора Габе” с ръст във всички дейности

Пенка Христова      Сн. А. Радилов
Ръст във всички дейности отчита Регионална библиотека „Дора Габе”. Благодарение на спечелен проект е Увеличен е библиотечния фонд с 3213 библиотечни документа, съобщи в ефира на радио "Добруджа" директорът Пенка Христова. 
Нараснал е броят на читателите и потребителите на предлаганите услуги, както и броят на децата под 14-годишна възраст, ползватели на библиотечните услуги. Увеличен е броят на услугите, които се предлагат от библиотеката, както и партньорите, с които работи. Подобри се квалификацията на библиотекарите. 17 от библиотеките в областта успяха да защитят показателите и се включиха в проекта "Глобални библиотеки – България", изтъкна Христова. За изминалата година посещенията в РБ „Дора Габе” са около 45 хиляди, а заетите библиотечни документи – около 65 хиляди.
Резултатите ни са по-добри, както с предходни години, така и сравнени с тази на много други библиотеки в страната, похвали се Пенка Христова. От няколко месеца сайтът на библиотеката се посещава не само от нашата страна, а и от САЩ, Русия и Германия. В момента се работи по качване на сайта на целия каталог на библиотеката. Сред новостите, въведени от миналата година от библиотеката са доставка на библиотечни документи (периодични издание) по електронен път. Пенка Христова обясни, че сравнение с други регионални библиотеки, щатът на добричката е малък. От тази година обаче щатът на институцията ще бъде попълнен
с още две бройки – за библиотекар и картотекар. 23 души работят в момента при нас, но за работата, която вършим са малко, отбеляза Христова. Тя изтъкна като положителна тенденция и намалелия брой на длъжниците. Това е благодарение на постоянното търсене на книгите, които добричлии понякога забравят да върнат. Използваме смс-и и писма, а на длъжниците е забранено ползването на нашите услуги, докато не върнат книгите, информира директорът на библиотеката.
На сайта на библиотеката в раздела „Искам да прочета” и в специална кутия в самата библиотека със същия надпис, има възможност читателите да поръчат книгите, които ги интересуват.