Добричлията Николай Бебенов представи "Народни празници и обичаи" в Галерия Дарзалас - Варна

В месеца с най-много именни дни, народни празници и обичаи, в навечерието на новата година по стар стил, Галерия Дарзалас от Варна избра да покаже фолклор и етнография - колекция от 24 илюстрации на Николай Бебенов и 19 фотоси, придружени с мултимедия на Етнографска къща, гр. Добрич.

Николай Бебенов е от Добрич. Завършил анимационна режисура при проф. Доньо Донев и проф. Константин Джидров. Работи в областта на илюстрацията, карикатурата и рисунката. Фотосите, предоставени от Етнографска къща в Добрич представят традиционни носии, илюстриращи етнографската пъстрота на българското население в Добруджа. Мултимедията показва възстановки на различни празници от народния календар – Трифон Зарезан, Бабинден, Еньовден, Великден, Коледа и др.
Танцьори от Ансамбъл за изворен фолклор „Добруджа” изпълниха хора от добруджанския край. В репертоара на състава влизат повече от 40 хора от всички етнографски области на България - добруджански, пирински, шопски, северняшки и др. Хореограф на ансамбъла е Мая Тончева - артист-танцьор в Професионалния фолклорен ансамбъл "Добруджа". Като допълнение на празничния дух и атмосфера, ценителите на изкуството и гостите на вечерта бяха зарадвани с кръшни хора, традиционни питки с шарена сол, домашна баница, сухи мезета, добруджанско вино и ракия, осигурени от Добруджанска Зимница www.zimnitsa.bg, фирма за селски, екологичен и културно-исторически туризъм в Добруджа. Добруджанска Зимница предостави и специални награди, които изненадаха двама от присъстващите на вечерното събитие – Николай Манчев и Неделчо Русев, които спечелиха екскурзия за двама до подножието на крепостта Палматис и раннохристиянските скални манастири в района на Суха река, с включен традиционен добруджански обяд.