Коя ще е романтичната столица на България за 2012 г.

Броени седмици преди Деня на влюбените – 14 февруари, отново започна надпреварата за най-романтичен град в България и за написване на най-дългото любовно писмо.
Инициативата е организирана от издателска къща „Кръгозор“ и верига книжарници „Хеликон“. Тази година повод за кампанията е новото луксозно издание на „Сто сонета за любовта“ - сборник на едно от най-великите имена на световната поезия на ХХ век - Пабло Неруда. Чувствената, емоционалната и богатата на образи поезия на Нобеловия лауреат излиза отново на български език след 20 години.
През 2009 и 2010 г. вдъхновение за кампанията бяха книгите „Запечатано с целувка. Любовни писма на велики мъже“ и „Бленувам те. Любовни писма на велики българи“. Стотици хора подкрепиха рекорда със свои лични послания, които вписваха в специални хартиени свитъци, подготвени в книжарниците. Първата година призът „Романтична столица на България“ беше завоюван от град Бургас, където бе изписано 15-метрово писмо. Година по-късно Велико Търново го изпревари с внушителните 30 м, а общата дължина на всички романтични послания на читатели от 10 големи града в страната надхвърли 110 метра.
Макар и смятан за свенлив, българинът винаги е знаел как да изрази себе си и да сподели с любимия човек. Независимо от забързания съвременен начин на живот той успява да намери малко време за спонтанна романтика.
Тази година романтичната традиция ще бъде продължена с нов опит за подобряване на рекорда за най-дълго любовно писмо