Великолепен концерт изнесе в Добрич пианистката Тамара Поддубная


Снимки: Ангел Радилов

В рамките на Фестивалната програма на ХVІ-тия Международен младежки музикален фестивал-конкурс "НАДЕЖДИ, ТАЛАНТИ, МАЙСТОРИ" – Добрич – Албена снощи в Огледална зала „Нели Божкова” при голям интерес се проведе Юбилейният Концерт на   Т А М А Р А  П О Д Д У Б Н А Я (Русия / САЩ) – пиано. Тя е член на международното жури. Тамара Поддубная изпълни В. Моцарт – Фантазия до минор К 475 – Соната Фа мажор К 332, Р. Шуман – Цикъл „Арабески”, Ф. Шопен – Полонез оп.26 №1 – Соната си минор оп.58.
Пианисткета Тамара Поддубная учи при Борис Лисенко и Ирина Кугучева в Консерваторията „Римски-Корсаков” в Санкт-Петербург, която завършва с отличие през 1976г. Тя е печелила множество награди в Русия, Грузия и други страни. Изявявала се като солист и камерен музикант, участва в радио и ТВ предавания, както и на музикалния фестивал „Аркади” /САЩ/, фестивала „Скрябин” /Холандия/, фестивалите „Бели нощи” и „Международни виртуози на 2000 година” /Санкт-Петербург/.
Тамара Поддубная е изнасяла рецитали в редица европейски страни и в САЩ. Води майсторски класове в Холандия, Германия, Италия, Великобритания, Турция, Израел, САЩ, България и Русия. Преподавала е в Музикалния колеж „Римски-Корсаков” и в Руския държавен падагогически университет в Санк-Петербург.
Заедно с Ринеке Смилде основават фестивала „Петър Велики”, предавайки опита си в подготовката на млади таланти в северната част на Холандия. Тя е член на Съюза на концертните дейци на Руската Федерация от 2000 година. От 2003 г. Тамара Доддубная е почетен гост-професор по пиано в консерваторията „Принц Клаус” и гост професор в консерваториите в Портланд, щат Мейн /САЩ/ и Лонг Айлънд в Ню-Йорк.