Трети Международен етно форум „БЕЗ ГРАНИЦИ” в Двореца край Балчик


За трета поредна година Културният институт Двореца край Балчик е домакин на арт и етно форума “Без граници” /WithoutBorders/. Това е една инициатива за културна политика, заяви Ясен Казанджиев, един от организаторите на пресконференция днес в Балчик.
115 участника от 25 държави ще представят от днес до 18 септември различни музикални изпълнения – джаз и етно. Те ще се представят в салона на Държавната опера във Варна и в “Нимфеума” в Двореца в Балчик.
Творци представят Фарьорските острови, Португалия, Турция, България, Италия, САЩ, Дания, Исландия, Македония, Израел, а за пръв път тази година има участници и от Испания.
В рамките на форума освен концерти в програмата е предвидена и  конференция. Една от темите, която ще бъде дискутирана, е фолк възраждането в много страни, освен тези на Балканите, където чалгата слага граници и спира развитието на качествената музика, каза Ясен Казанджиев. Други интересни теми, които участниците ще обсъждат, са музиката от Балтика до Балканите и присъствието на циганската музика в световната култура. 
  Те ще бъдат представени от известният Тома Спространов, радио и телевизионен водещ и музикален журналист.
Днес от 18,30 часа на сцената на Държавната опера във Варна концерт ще изнесат “Квон и Игдразил” – музикална група от Фарьорските острови, една територия и култура малко позната у нас. По думите на един от членовете на групата Крисчън Блек, музикантите интерпретират традиционна музика от различни места по света, включително и от България, композират също в древен стил. Те смесват ритмите с местната северна традиция, наследена още от Средновековието – 18 000 вариации на гласа в съчетание със звука и ритъма на човешки стъпки. Интересен факт е, че на Фарьорските острови още от отминали времена музиката е била не просто изкуство, а социална среща, начин на комуникация между хората.
Интерес ще предизвика в тазгодишното издание на  форума  срещата на Юга и Севера в музиката. Така се разчупва общоприетият модел на културно разделение на Изтока и Запада. Идеята е да се покаже взаимодействието между двете култури и различията в същото време, защото оказва се скандинавските музиканти познават, обичат и използват нашите ритми, каза Крисчън Блек.
В следващите дни концертите ще бъдат представени в градината с розите в Двореца. В събота вечерта гостите на културното събитие ще могат да се насладят на прожекцията на немският ням филм от 1920 година “Голем”, като кинолентата ще бъда представена с музика на живо в изпълнение на Роман Столяр от Сибир. С дървени флейти и акустични инструменти той ще импровизира директно върху това, което вижда. Самият Столяр е  композитор, млад преподавател и организатор на фестивала „Жива вода” в Алтай.
След това ще се представят 6 състава от Исландия, Италия, България и „Флотил” от Дания.
В рамките на проявата на 18 септември в Двореца в Балчик ще бъде представена и изложба живопис и фотография на автори от България, Германия, Румъния, Словения, Хърватия и други страни.
Роден е в Русия и е прекарал целия си живот в Сибир.
Разчупване на граници, импровизации и среща на различни култури е част от случващото се от 16 до 18 септември в Двореца края Балчик в рамките на Третото издание на Арт етно форума „Без граници” Добрич.инфо е един от медийните партньори на културното събитие.
Ангел Радилов