Проф.Виктор Чучков:През септември Добрич е столица на таланта

„Това е уникалният фестивал-конкурс на България, няма подобен даже и в Европа”, това заяви председателят на журито на ХVІ МММФ-К „Надежди, таланти, майстори” Добрич – Албена проф. Виктор Чучков на провелата се пресконференция преди официалното награждаване на форума. Той допълни, че и други държави събират различните инструменти в музикално състезание, но то е само общонационално. Такава многостранност не е характерна за международните форуми.
„Телевизиите се водят по масовия вкус и не представят върховете на фестивала. Съжаляваме, че не става достояние на цяла България, но се радваме, че БНР прави уникални записи на изпълнителите.
Снимки:Ангел Радилов
В 20 страни на различните континенти знаят за „Надежди, таланти, майстори”, от САЩ до Далечния Изток”, каза още проф. Чучков. Журито подбира най-ярките кандидати и не спори сериозно за големите отличия. Радва ни факта, че вече за 16-ти път в Добрич месец септември става столица на таланта, благодарение на Община Добрич и кмета Детелина Николова, заяви Проф.Виктор Чучков. Композиторът Стефан Илиев, от Министерството на културата също изрази своето задоволство от проведения фестивал - конкурс, които се утвърди като значима международна проява. Конкурсът е с уникален формат, като жури и изпълнители. Тази година Министерството на културата предвиди за млади талантливи участници във форума и стипендии, заяви Илиев.
Драгомир Ненов е присъствал и участвал на много конкурси и фестивали по света и открито заяви на пресконференцията, че в света няма подобен формат, който да събира от 6 до 35 годишна възраст талантливи музиканти.
Новият член на журито проф. Томислав Байнов, който от 31 години работи в Германия, сега е за първи път в Добрич и бе много развълнуван. Той призна, че се просълзил по време на изпълнението на 11-годишният Емил Бояджиев /пиано/ от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна, който получи най-високата награда "Гран при". проф. Томислав Байнов заяви, че има нови идеи, които ще се осъществят в следващите издания на фестивалът-конкурс в Добрич.
Своето задоволство от отличната организация на домакините от Община Добрич изразиха и проф. Чию Тиен Ху, проф. Марина Хорак, з. д. к. Татяна Горенкриг – Русия, проф. Ангел Станков, проф. Тамара Поддубная.