Венцислав Върбанов и Валентин Николов подкрепят изграждането на паметника на ген. Иван Колев

                                                            Снимка: Ангел Радилов
Само независимият народен представител Венцислав Върбанов и депутатът от ПП „Атака”  Валентин Николов откликнаха на поканата на УС на Сдружението за изграждане на паметник на ген. Иван Колев, като взеха участие на проведената днес съвместна среща.
До момента за построяването на паметникът на генерала са събрани  33 056 лв. Община Добрич е превела 20 хил.лв. за идейния проект, с решение на Общинския съвет на Ген. Тошево са преведени 1000 лв., наш сънародник е направил дарение от  5 000 лв. Добричлията Петър Недков,  управител на печатница Хеликс Прес във Варна  е изработил  свидетелства за дарение, върху които е отпечатана снимка на макета на паметника, разделители за книги и специални картички за дарителите.
Проведени са разговори с директорите на училища, които запознават  учениците с дейността свързана с построяването на паметника и дарителството, като учениците ще получат паметка и разделители за книги. До края на месец януари е предвидено да се състои среща с арендатори, а след това и с други бизнесмени за набиране на средства.
Народният представител Венцислав Върбанов се ангажира да проведе разговори с министри, които имат отношение към проекта и да провокира тяхната ангажираност. Другият депутат Валентин Николов предложи да се потърсят средства и от партийните централи, а той ще се включи активно в срещите с другите народни представители и министри.
Академик Георги Марков, който е председател на сдружението е предложил Общинският съвет в Добрич да гласува 400 000 лв. за подпомагане построяването на монумента.
Приблизителната стойност на комплекса ще възлезе на около 600 000 лв. Твърде е възможно тази сума да бъде намалена, след като има готовност някой строителни фирми да предоставят материали, а други да се включат с доброволен труд.
Членът на УС на сдружението Веселин Бончев подчерта, че изграждането на паметника не е с регионално, а национално значение. Той припомни, че дарения за предишната идея за построяване на паметник са събирани по време на война, при купонна система и са се  отзовали стотици хора, но събраните средства са били одържавини.
Кметът на Добрич заяви на срещата, че през месец септември в Народното събрание ще бъде представена идеята за изграждане на паметник на ген. Иван Колев и експонирана пред депутатите изложба по повод 95 годишнината от Добричката епопея.