Добричлията Юри Чарийски с поредна фотоизложба в Братислава

Юри Чарийски в ХГ на Добрич        Сн. Ангел Радилов
На 13 януари 2011 год. от 17:30 ч. в Българския културен институт в Братислава се открива фотоизложбата „България - Северен бряг”, на която ще бъде представена и едноименната книга-албум на художника-фотограф Юри Чарийски. Албумът е издаден с подкрепата на Министерството на културата.
  По време на официалното откриване на фотоизложбата на Юри Чарийски в Българския културен институт в столицата на Словакия ще се състои и концерт на Групата за автентичен фолклор “Каменбряжките баби”.
   Групата на “Каменбряжките баби” е създадена преди 7 години, но подобна формация е съществувала преди повече от 20 години в морското село, което е част от община Каварна. За краткия си музикален път на сцената сегашната група се е представила в много престижни изяви на различни фестивали в страната, където е накарала публиката да става на крака и бурно да ги аплодира. Голяма част от многобройните почитатели на формацията са млади хора, които се възхищават на уменията на жените да пресъздават различни народни обичаи. Групата участва в проекта на Юри Чарийски - „Сблъсък на две култури”.
   Юри Чарийски е роден през 1956 г. в Добрич в семейство на пилот и банкова служителка. През 1978 г. той заминава за Виена. Учи електроника, а след това се насочва към изкуствата и завършва с отличие и наградата на Виена Университета за приложни изкуства при проф. Шварц и фотография при проф. Франц Хаубман и Ерик Лесинг. Учи графика и комуникационен дизайн във Виена, специализира и анимация. Активно се занимава с реклама. В творчеството му присъстват и репортажни фотоси от събития в райони от Нова Зеландия до Мурманск. Неговите арт-фотографии и пейзажни творби са били показвани на много места по света, включително във Франция, Германия, Израел и Австрия. За българската публика Юри Чарийски е известен с различни проекти, един от тях е популярният „Нудо” с фотографии на изпълнители от балета на Виенската опера.
   Изложбата на художника-фотограф Юри Чарийски в БКИ в Братислава ще продължи до 30.1.2011 г.