Мария Донева представи в Добрич „Меко слънце”

В петък вечер в кафе-клуб „Галерия” в Добрич Мария Донева представи „Меко слънце” пред приятели и читатели.
Редактор на книгата е Соня Несторова, оформлението е на Румен Жеков, снимката на корицата е направена от Николай Димитров-nixo. В нея има 74 стихотворения, повечето от тях - писани през последната година.
Голяма част от тях са писани във влак. Друга част от тях първо са пращани като SMS. Трети са предназначени за пеене в съпровод на тромпет. Всички до едно са римувани. В много от тях се говори за животни. Подредени са по сезони, най-малко са зимните. Писани са с идея да развеселяват, но послевкусът на повечето е малко тъжен.
Могат да се дават на деца. Това е част от представянето на книгата в присъщия си мек, деликатен и чаровен стил от поетесата Мария Донева. Тя си представя писането на стихове, като заснежено стъкло на което като направиш една дупчица и погледнеш през нея ще започнеш да пишеш…
Това е една книга, която навлиза в ежедневието и доближава празника до делника. В лириката й ще намерите как се разчупват традициите. Стиховете й са много близки до тия на Валери Петров и Недялко Йорданов. Те много лесно могат да бъдат и текстове на детски песнички, заяви при представянето на книгата литературният критик Драго Георгиев. Нейни стихове прочете и добричкият поет Александър Белчев. Тъжна ли е тази книга или весела, защо на корицата й има фотография от купето на влак и накъде пътуват животните и птиците в нея? Отговор на този въпрос ще си дадете, като прочетете книгата.
За премиерата на стихосбирката в Добрич бяха дошли и нейни приятели и обожатели от София и Варна.
Книгата излезе преди два месеца, но поради големия интерес ИК "Жанет 45" вече отпечата нов тираж.
Мария Донева работи в постоянният театър към Държавна психиатрична болница "Д-р Георги Кисьов" в Раднево, и като драматург в Драматичен театър "Гео Милев" - Стара Загора.
Мария Донева е родена в Стара Загора, завършила е българска филология в СУ "Свети Климент Охридски". Печелила е награди от престижни литературни конкурси. Автор е на книгите "Очи за красотата", "Сбогом на читателя" (1996, 2003), "Празнината меГу нас" (Охрид, 2005), "Има страшно" (2005; 2007, 2008), "50 години старозагорско куклено изкуство" (2008), "Прикоткване на смисъла" (2009) и "Меко слънце" (2010).
Ангел Радилов