Започна кампанията за набиране на средства за изграждане паметника на ген. Иван Колев в Добрич

Сдружение с нестопанска цел „Изграждане в град Добрич на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 година” е насочило своята дейност към осъществяване идеята за изграждане паметник на генерала-герой. Изпълнението на идейния проект и скулптурната фигура в мащаб 1:1 е възложена на проф. Крум Дамянов. Факт са становището на Областна комисия „Военни паметници” и Писмо на Министъра на отбраната на Република България, с които е съгласуван проекта. Кампанията за набиране на финансови средства започна с писмо-обръщение към всички общини в България, към МС и държавните органи. Активно се включват и наследници на първите дарители.
Благодарение на безкористния патриотичен дарителски жест на добруджанеца Петър Недков – управител на „Хеликс прес” ЕООД град Варна са отпечатани разделители за книги и свидетелства за дарения.
Управителният съвет на Сдружението заведе на отчет изработените дарителски печатни материали, с които започва кампанията за набиране на средства за построяване на паметника. Разпространението на разделителите и част от картичките – свидетелства за дарения ще започне от училищните настоятелства, на които ще бъдат предоставени в навечерието на празника. Всяко добруджанско семейство, всеки добричлия, ще може да се включи в осъществяването на родолюбивата идея с благотворителен жест, подходящ за неговите финансови възможности и състояние.
Разчитаме на силата и значението на благородния Ви знак, в дните срещу Коледа и Новата 2011 година – годината на 95 годишнината от събитията, които предстои да почетем. Този знак ще изрази целокупността на желанието на добричкото, на добруджанското население, най-после, след толкова десетилетия и след два неуспешни опита през тях да бъде изпълнен неизпълнения дълг.
След паметниците на Хан Аспарух, Кирил и Методий, Васил Левски, Паметникът на легендарния добруджански герой ген. Иван Колев, допринесъл в решаващия момент за победата, на участниците и жертвите в боевете, ще се подчертае още веднъж значимостта на Добруджанския край за България, ще се повиши самочувствието на родените, живеещите и работещите в него.
По-големи дарения можете да обявите и направите предварително и след това, по банков път в набирателната сметка на Сдружението:
„Общинска банка” АД – клон Добрич
Банкова сметка: IBAN BG76SOMB91301040692201
BIC: SOMBBGSF
С вяра в разбиране на значението на Вашата отзивчивост!
От името на Управителния съвет и на председателя на Сдружението акад. ГЕОРГИ МАРКОВ в навечерието на Коледа и Нова година, Ви желая лично здраве, на семействата и близките Ви, успех във всичките Ви начинания.
ДЕТЕЛИНА НИКОЛОВА
Зам.-председател на Сдружение „Изграждане в град Добрич на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 година” и Кмет на Община град Добрич