През настъпващата 2011-та година Добрич ще събере представители на мемориални комплекси

Догодина Добрич ще бъде домакин на среща на представители на мемориални комплекси – военни гробища, от цяла Европа. Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей Диана Борисова пред кореспондента на радио „Фокус” Жулиета Николова. Честването на 95-ата годишнина на Добричката епопея ще бъде един от акцентите през 2011 година в работата на РИМ.
Желанието е добруджанският град отново да бъде център на националните чествания, както е било преди 5 години, каза Борисова. Предстои организирането на нова експозиция, посветена на историческото събитие, която да разкаже и да го представи по нов и различен начин. От години има идея да бъде отворена за посещение втората експозиционна зала в Мемориалния комплекс “Военно гробище” в Добрич.
                                                            Снимки: Ангел Радилов
За да бъде осъществена идеята обаче, са необходими средства за ремонт и оборудване, отбеляза директорът на музея. Намеренията са залата да се превърне в място за семинари и мултимедийно представяне.
Целта е да бъде привлечено вниманието на младите хора към самото историческо събитие – Добричка епопея, и въпросите, които то поставя, защото военното гробище в добруджанския град е изключително ценно и уникално с това, че в него са погребани войни от шест национални армии и четири вероизповедания.
Такова едно място ни учи как да съхраняваме българската памет и едновременно с това ни учи на толерантност, нещо, което е много важно във времето, в което живеем – толерантност към другия и различния от нас, коментира Диана Борисова. Подготвя се среща, на която РИМ Добрич иска да покани представители на мемориални комплекси – военни гробища, от европейските страни.
Подобна инициатива досега не е правена в България. Стремежът е екипът на РИМ в добруджанския град да се запознае с добрите практики в другите страни, да се поставят основите на дълготрайно сътрудничество със страни от Европа, където има такива мемориали, за да може и Добрич да се включи в европейската мрежа на военните гробища.
Надеждите са, че международната среща ще роди и нови идеи за подобни инициативи, които да бъдат реализирани в бъдеще. И досега има практика на коопериране на Военното гробище, но предимно с военни съюзи и организации от други страни или отделни военни гробища, каза Диана Борисова.
Това са например Народният съюз за опазване на войнишките паметници в Германия, Асоциацията за култ към героите в Румъния, поддържат се връзки и с мемориали от други Балкански страни.
Желанието е от тук нататък мемориалният комплекс в Добрич в съвместната си работа да излезе от рамките на Балканския полуостров и да стане част от европейската мрежа на подобни недвижими културни ценности.